Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

Αναφορά Π.Ι.Σ. για πλαφόν στη συνταγογράφηση

EΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

          Του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), Ν.Π.Δ.Δ., που εδρεύει στο Κολωνάκι, οδός Πλουτάρχου 3 και Υψηλάντου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του Μιχαήλ Βλασταράκο.

_________________________________________________________________

 

 

          Αξιότιμη κυρία Εισαγγελεύ του Αρείου Πάγου,

 

Με την παρούσα σας εφιστούμε την προσοχή, προκειμένου να προβείτε στις δέουσες ενέργειες αρμοδιότητάς σας, σχετικά με το πλαφόν που επιβάλλεται στους γιατρούς κατά τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθόσον προκαλείται κίνδυνος για την υγεία των ασφαλισμένων και εν γένει τη δημόσια υγεία.

Βασιζόμενος στις διατάξεις της παραγράφου 2.8 του Ν. 4046/2012, του άρθρου 22 του Ν. 4213/2013 και της παραγράφου 5 του άρθρου 8 της υπ’ αριθμ. 113429 Υπουργικής Απόφασης, ο ΕΟΠΠΥ με το υπ’ αρ. πρωτ. 433/07.01.2014 έγγραφο του Προέδρου του αποφάσισε να θέσει όριο στη συνταγογράφηση για το έτος 2014 και συγκεκριμένα όρισε ότι η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας δαπάνης του συγκεκριμένου γιατρού για το έτος 2013. Επίσης προβλέπεται ότι στους νεοεισερχόμενους γιατρούς το όριο καθορίζεται στο 80% της δαπάνης του μέσου όρου της αντίστοιχης ειδικότητας για το 2013. Επιπλέον, σύμφωνα με την ως άνω Απόφαση, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να αναπροσαρμόζει το όριο για κάθε γιατρό ανάλογα με το παραγόμενο έργο του και την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Ενώ η ρύθμιση αυτή αφήνει τουλάχιστον δύο μήνες προσαρμογής στο γιατρό και τον τρίτο μήνα θα μπορεί να προβεί σε ρύθμιση (οπότε από τον τέταρτο μήνα θα πρέπει να επέρχονται οι έννομες συνέπειες) εντελώς ξαφνικά ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει ακόμη και παρά τις διατάξεις του νόμου και της σχετικής ως άνω Υπουργικής Απόφασης από τον πρώτο μήνα την «οροφή», το «πλαφόν» στη συνταγογράφηση του 80%.

Η ρύθμιση αυτή, που προφανώς θεσπίστηκε με το πρόσχημα της εξοικονόμησης φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, είναι καταστροφική για τη δημόσια υγεία και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο γιατρός θα διαγιγνώσκει ότι ο ασθενής χρειάζεται φάρμακο, αλλά δεν θα μπορεί να το χορηγήσει, διότι θα έχει ξεπεράσει το όριο της συνταγογράφησης. Δυστυχώς, όμως, η νόσος δεν μπορεί να περιμένει και τότε δύο ενδεχόμενα μπορούν να συμβούν. Στην καλύτερη περίπτωση ο ασθενής θα ταλαιπωρείται υπέρμετρα γυρνώντας από γιατρό σε γιατρό ή ταξιδεύοντας χιλιόμετρα για να βρει γιατρό που έχει περιθώριο συνταγογράφησης, με ό,τι επιβάρυνση συνεπάγεται για την υγεία του αυτή η ταλαιπωρία και η καθυστέρηση στη λήψη της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής.

Στη χειρότερη περίπτωση, η οποία δυστυχώς αναμένεται να είναι συχνή, ο ασθενής δεν θα λαμβάνει το φάρμακό του, ιδιαίτερα σήμερα που λόγω της κρίσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αδυνατεί να καταβάλει τη δαπάνη για τα φάρμακά του. Επομένως, με αυτό το μέτρο ως επιστέγασμα και άλλων ρυθμίσεων που τελευταία έχουν επιβληθεί, η πολιτεία στερεί με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τους ασθενείς από τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και, βέβαια, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται υψηλού κόστους φαρμακευτική-θεραπευτική αγωγή.

Και μπορεί να προχώρησε το Υπουργείο Υγείας σε κάποιες βελτιώσεις, ότι δηλαδή εξαιρούνται τα εμβόλια, οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους, καθώς και νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά το πρόβλημα παραμένει ιδιαίτερα οξύ και καταφανώς άλυτο. Ορθώς εξαιρέθηκαν τα εμβόλια, οι νεφροπαθείς και όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου ως ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι γίνεται, όμως, με τους καρκινοπαθείς; Τους διαβητικούς; Αυτούς που έχουν σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα; Για αυτές, όπως και πλήθος άλλων ασθενειών, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος; Ότι συγχωρείται και δεν είναι απαραίτητη η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής; Επίσης, ορθώς, εξαιρέθηκαν τα νοσοκομεία. Μα, σε μία περίοδο που όλες οι προσπάθειες του κράτους γίνονται στο όνομα της αποφόρτισης των νοσοκομείων, μία τέτοια ρύθμιση θα προκαλέσει κυριολεκτικά έμφραγμα στο ΕΣΥ. Διότι ο ασθενής από το να περιδιαβαίνει τους γιατρούς της περιοχής του γυρεύοντας ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει, θα προτιμά να πηγαίνει στα νοσοκομεία. Η καθυστέρηση θα είναι γι’ αυτόν ένα αποδεκτό ενδεχόμενο, δεδομένου ότι θα γλιτώνει τις διαδρομές σε διάφορους γιατρούς. Επομένως, το πρόβλημα δεν λύνεται με τέτοιου είδους ημίμετρα και «υποχωρήσεις».

Και δεν είναι μόνο οι ασθενείς που θίγονται, αλλά και οι γιατροί, οι οποίοι παρεμποδίζονται αδικαιολόγητα να ασκήσουν το λειτούργημά τους. Καλείται ο γιατρός να απολογηθεί για λογαριασμό της πολιτείας στον ασθενή γιατί δεν μπορεί να του γράψει την αγωγή που πρέπει να λάβει. Θα έπρεπε οι εμπνευστές αυτού του αντισυνταγματικού μέτρου που θίγει την αυτονομία του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και θέτει σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία να μας πουν και τι πρέπει να απαντήσει ο γιατρός στον ασθενή που τον ρωτά «Δηλαδή καταδικάζομαι να πεθάνω;». Διότι είναι γεγονός ότι το κράτος «καταδικάζει εις θάνατον» πολλούς ασθενείς με αυτό το μέτρο. Τι να απαντήσει ο γιατρός; Ότι θα πρέπει να βγει στους δρόμους και να αρχίζει να ψάχνει άλλο γιατρό; Μα τότε καταργείται κάθε έννοια εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή. Θα βλέπει ο γιατρός ότι ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια, θα ξέρει πώς να βοηθήσει, αλλά το κράτος θα του έχει «κόψει τα χέρια». Και αυτή δεν είναι η χειρότερη συνέπεια για το γιατρό, αλλά το ότι μπορεί να βρεθεί υπόλογος για βλάβες στην υγεία και τη ζωή του ασθενούς.

Ο γιατρός, που έχει υπερβεί τη συνταγογράφηση, είναι υποχρεωμένος να διώξει από το ιατρείο του τον ασθενή, διότι δεν μπορεί να γράψει φάρμακα και συνεπώς δεν μπορεί να του φανεί σε τίποτα χρήσιμος. Εάν, όμως, ο ασθενής είτε ψάχνοντας άλλο γιατρό είτε μη λαμβάνοντας τελικά την ενδεδειγμένη αγωγή, πάθει κάποια βλάβη στη ζωή ή την υγεία του, η θέση του γιατρού είναι τραγική. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή σωματική βλάβη δια παραλείψεως (άρ. 15 σε συνδυασμό με 302 και 308 επ. ΠΚ). Ή ακόμα χειρότερα η συμπεριφορά του μπορεί να αξιολογηθεί ως έκθεση του άρθρου 306 ΠΚ, καθώς ουδείς, ούτε ο ίδιος ο γιατρός, αρνείται ότι γνώριζε πως ο ασθενής μη λαμβάνοντας το φάρμακό του τίθεται σε κίνδυνο ζωής. Ή μήπως το πλαφόν της συνταγογράφησης θεωρείται λόγος άρσης του αδίκου; Πάντως κάτι τέτοιο πουθενά δεν προβλέπεται. Ακόμα και σαν κατάσταση ανάγκης να ιδωθεί μία τέτοια περίπτωση, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφήσει, διότι από τη μία πλευρά της πλάστιγγας είναι τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ –τα οποία ουδόλως εξυπηρετούνται με μία τέτοια ρύθμιση- και από την άλλη πλευρά η ανθρώπινη ζωή. Το νομικό μας σύστημα και το σύνολο των ηθικών αξιών μας έχει ξεκαθαρίσει ποιο αγαθό υπερτερεί, αλλά η πολιτεία φαίνεται να παραγνωρίζει κάτι τέτοιο και να καθιστά το γιατρό έρμαιο ποινικής καταδίκης. Και δεν είναι μόνο η ποινική δίωξη, καθώς ο γιατρός μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με αστικές και πειθαρχικές ευθύνες. Για άλλη μία φορά η κακοδιαχείριση του κράτους πέφτει στις πλάτες των γιατρών αδιακρίτως.

Δεν υπάρχει καμία προστασία ούτε για τον ασθενή ούτε για το γιατρό. Ας σημειωθούν και τα εξής, για να καταδειχθεί, εκτός από το επικίνδυνο, και το παράλογο του μέτρου:

1.           Ο μόνος δικαιολογητικός λόγος θέσπισής του από την πλευρά της πολιτείας είναι η εξοικονόμηση δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Είναι, όμως, μαθηματικά βέβαιο ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες δαπάνες. Διότι αν ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει, ο ασθενής θα απευθυνθεί αναγκαστικά σε άλλο γιατρό και έτσι ο ΕΟΠΥΥ θα χρεωθεί και με τα φάρμακα και με τη δεύτερη επίσκεψη, ενώ θα απαιτείτο μόνο μία επίσκεψη στον πρώτο γιατρό. Επιπλέον, η μειωμένη πρόσβαση του κόσμου σε ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή θα συμβάλει, μαζί με άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική συνταγογράφηση μόνο της δραστικής ουσίας, πολύ γρήγορα σε δραματική αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού. Θα αρχίσουμε, με άλλα λόγια, να έχουμε πολλούς και πιο σοβαρά αρρώστους. Αυτοί θα χρειάζονται και περισσότερα και πιο ακριβά φάρμακα και νοσηλεία σε νοσοκομεία. Επομένως, ενώ ο ΕΟΠΥΥ κατά το προϊσχύσαν σύστημα θα χρεωνόταν μόνο με το φάρμακο, τώρα θα χρεώνεται με πολλαπλά και πιο ακριβά φαρμακευτικά σχήματα και με νοσηλείες σε νοσοκομεία. Επομένως, ουδεμία εξοικονόμηση δαπανών εξυπηρετείται, αλλά θα συμβεί το αντίθετο, δηλαδή εκτίναξη των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

2.           Εφόσον το πλαφόν υπολογίζεται χρονικά κατά μήνα, αυτό σημαίνει ότι την αρχή του μήνα είναι πιο πιθανό να υπάρχει περιθώριο συνταγογράφησης παρότι στα μέσα και πολύ περισσότερο στα τέλη αυτού. Προφανώς το κράτος θεωρεί τυχερούς όσους νοσούν την αρχή του μήνα και «αφορίζει» αυτούς που αρρωσταίνουν τις τελευταίες ημέρες. Αυτός ο παραλογισμός δεν συναντάται σε κανένα κράτος του πολιτισμένου κόσμου.

3.           Πριν από ένα περίπου μήνα ο ΕΟΠΥΥ αύξησε το όριο των επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ από 200 σε 400. Και ενώ αυξάνει τις επισκέψεις, μειώνει τη συνταγογράφηση κατά 20%. Δηλαδή οι γιατροί μπορούν να εξετάζουν περισσότερα άτομα, αλλά να συνταγογραφούν λιγότερα φάρμακα. Οποιοσδήποτε εχέφρων άνθρωπος ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

4.           Ειδικά στην επαρχία, όπου υπάρχει και πολύς ηλικιωμένος πληθυσμός, οι αγροτικοί γιατροί είναι οι πρώτοι που θα εξαντλήσουν το όριο συνταγογράφησης. Τότε οι ηλικιωμένοι θα είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν για χιλιόμετρα, προκειμένου να γράψουν και να λάβουν τα φάρμακά τους.

5.           Για άλλη μία φορά επιβραβεύονται οι παρανομούντες και αδικούνται οι συνεπείς. Διότι, αν κάποιος γιατρός, υποθετικά, προέβη σε παράνομη υπερσυνταγογράφηση το έτος 2013, αυτός πριμοδοτείται αφού το ποσοστό που μπορεί να συνταγογραφήσει το έτος 2014 (80%) έχει σημείο αναφοράς το 2013. Έτσι, και εφέτος αυτός θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο από τους συναδέλφους του, οι οποίοι κινήθηκαν εντός νομίμων πλαισίων.

6.           Κάθε έτος έχει διαφορετικές υγειονομικές ανάγκες. Για παράδειγμα, πέρυσι ήταν ένας από τους πιο θερμούς χειμώνες των τελευταίων ετών. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Ο φετινός χειμώνας ήδη φαίνεται ότι είναι πιο κρύος από αυτόν του 2013. Αυτό από μόνο του αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης λοιμώξεων και ακολούθως απαιτεί αυξημένη υγειονομική κάλυψη. Δεν μπορεί, επομένως, το περιθώριο συνταγογράφησης να έχει ως βάση υπολογισμού προηγούμενα έτη.

7.           Ουσιαστικά απαγορεύεται στον γιατρό να αυξήσει τον κύκλο των ασθενών του. Οι αρχές του ανταγωνισμού και της αξιοκρατίας (Συντ άρθρο 5 παρ. 1) επιβάλλουν αυτός που κάνει καλά τη δουλειά του να ανταμείβεται με προσέλκυση κόσμου. Πώς το κράτος στερεί αυτό το δικαίωμα από τους γιατρούς; Ο ασθενής πλέον δεν απευθύνεται στον γιατρό που εμπιστεύεται για την επιστημονική του κατάρτιση, αλλά σε όποιον έχει μικρό κύκλο ασθενών και συνεπώς μεγαλύτερο περιθώριο συνταγογράφησης.

8.           Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η διάταξη κατά την οποία ο ΕΟΠΥΥ μπορεί με απόφασή του να αναπροσαρμόζει το πλαφόν για κάθε γιατρό, δηλαδή να επιτρέπει περισσότερη ή να περιορίζει τη συνταγογράφηση ξεχωριστά για κάθε γιατρό, και μάλιστα με εντελώς αδιαφανή και ανεπίδεκτα ελέγχου κριτήρια, ήτοι το παραγόμενο έργο του γιατρού και την εξέλιξη της γενικότερης φαρμακευτικής δαπάνης. Με απλά λόγια ο ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς να συνάψουν πελατειακές σχέσεις, με ανταμοιβή τους το άνοιγμα της συνταγογράφησης. Ή αντίθετα, με όποιον γιατρό ο ΕΟΠΥΥ έχει κάποια διαφορά, θα μπορεί χωρίς καμία αιτιολογία και εντελώς εκδικητικά να του κόβει τη συνταγογράφηση. Διότι, αν για παράδειγμα τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ βαίνουν καλώς, γιατί να γίνεται ανά γιατρό η αναπροσαρμογή και όχι ανά ειδικότητα ή ανά κλάδο ή ανά κατηγορία νόσου κ.λ.π., παρά χωριστά για τον κάθε γιατρό; Και μόνη αυτή η ρύθμιση προκαλεί υποψίες για παρασκηνιακές συναλλαγές. Το μέτρο είναι οριζόντιο εκεί που δεν θα έπρεπε και εξατομικευμένο εκεί που επιβάλλεται να είναι οριζόντιο. 

          Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι το ίδιο το κράτος παραβιάζει τη συνταγματική υποχρέωσή του να μεριμνά για την υγεία των πολιτών σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος. Για καθαρά λογιστικούς σκοπούς –ούτε καν προς το συμφέρον της οικονομίας- στερεί τον κόσμο από το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 5 παρ. 5 Συντάγματος. Η ρύθμιση, δε, αυτή στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος στη ζωή, όπως αυτό προστατεύεται με το άρθρο 2 παρ. 1 της ΕΣΔΑ και άρθρο 2 παρ. 2 Συντάγματος, και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κατά το άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγματος.

Επιχειρείται μία οριζόντια περικοπή δαπανών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιατρική επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και επειδή είναι βέβαιο ότι μία τέτοια ρύθμιση θα έχει βαρύτατο κόστος στη ζωή και την υγεία του πληθυσμού, θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την ποινική αξιολόγηση αυτών των διατάξεων και τις ποινικές προεκτάσεις των συνεπειών τους. Ο ΠΙΣ, δε, θεωρεί καθήκον του να αναφέρει προς τις αρμόδιες αρχές τον επικείμενο κίνδυνο έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα τον ασθενή, το γιατρό, τον άνθρωπο.        

          Επειδή ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει δικαίωμα να ασκήσει την παρούσα αναφορά προασπίζοντας τη δημόσια υγεία και το ιατρικό επάγγελμα, καθώς με το άρ. 2 παρ. 4 εδ. β’ Ν.Δ. 4111/1960 «Οι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι δικαιούνται, ιδίω ονόματι ή ασκούντες τα δικαιώματα των ιατρών και οδοντιάτρων, να εγείρωσιν αγωγάς, υποβάλλωσι μηνύσεις, παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες και γενικώς κέκτηνται τα εκ της Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας απορρέοντα δικαιώματα του διαδίκου ή αδικηθέντος δια πάσαν παράβασιν των διατάξεων των Νόμων και Κανονισμών των αφορώντων εις τα δικαιώματα και καθήκοντα των ιατρών και οδοντιάτρων, πλην αν ούτοι αντιτίθενται ρητώς εις την τοιαύτην δικαστικήν ενέργειαν των Συλλόγων των. Ωσαύτως οι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι και οι Πανελλήνιοι τούτων θεωρούνται έχοντες έννομον συμφέρον και δικαιούνται να παρεμβαίνουν εις πάσαν δίκην ενώπιον οιουδήποτε Δικαστηρίου σχέσιν έχουσαν με την άσκησιν του ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος, την ιατρικήν και οδοντιατρικήν αμοιβήν και την εφαρμογήν των διατάξεων περί ιατρικών και οδοντιατρικών επαγγελμάτων».

Επειδή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι γιατροί, οι οποίοι δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν επειδή υπερβαίνουν το «πλαφόν», ουδεμία ευθύνη θα φέρουν έναντι των ασθενών τους και με την παρούσα δήλωση ενώπιόν Σας θα πρέπει να απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους και όσους πρόκειται να προσθέσουμε με τη ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει δικαιώματός μας,

 

Ζητούμε να απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη έναντι των ασθενών τους οι γιατροί που δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν λόγω υπέρβασης του ορίου που έχει επιβληθεί.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες όσον αφορά στην ποινική διερεύνηση του ζητήματος και, σε περίπτωση που στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, την ποινική δίωξη και την επιβολή κυρώσεων στους δράστες, κατά νόμο, προτού βρεθούμε ως κοινωνία αντιμέτωποι με φαινόμενα μαζικών ασθενειών, επιδημιών και θανάτων.

 

Αθήνα 31.01.2014

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος