Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

Π.Ε.Ε.ΒΙ. ''ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ''


Αθήνα , 16/04/2015
Αρ. Πρωτ. : 13
                
              

ΠΡΟΣ:                     Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημ. Κοντό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:       1) Την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
                             2) Τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων                
                             3) Τον Υπουργό Υγείας
                             4) Τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
                             5) Τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας    
                             6) Τον Πρόεδρο του ΠΙΣ      


 Κύριε πρόεδρε του ΕΟΠΥΥ,

       Aνακοινώσατε μία μελέτη για την υποκοστολόγηση των εργαστηριακών ιατρικών πράξεων και όχι την ανακοστολόγηση, αφού δεν υπάρχει καμία αύξηση, καμίας εξέτασης  (το 80% αυτών είναι σταθερές τιμολογιακά από το 1991), ενώ πληθώρα αυτών υποτιμούνται σε επίπεδο του 19% και πάνω.
   Έτσι, μεταθέτετε το οικονομικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ στις πλάτες των εργαστηριακών γιατρών. Το οικονομικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ οφείλεται στην μειωμένη χρηματοδότηση (κάτω του ελάχιστου ορίου που προβλέπει ο ΟΟΣΑ), στην ανύπαρκτη πάταξη της διαφθοράς μέχρι  και σήμερα, αλλά και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η ανικανότητα να συγχρονίσετε δύο μηχανογραφικά συστήματα, ώστε να έχετε έναν ουσιαστικό έλεγχο στην συνταγογράφηση των εργαστηριακών εξετάσεων διαιωνίζει το πρόβλημα της υπέρβασης του κλειστού και μειωμένου προϋπολογισμού για ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις.
     Έρχεστε 24 χρόνια μετά να προτείνετε την μείωση των τιμών των ιατρικών εξετάσεων, χωρίς να κάνετε συγχρόνως ένα ξεκαθάρισμα αυτών και χωρίς να λάβετε υπ’ όψιν σας την ιατρική ταυτότητα των συγκεκριμένων εξετάσεων, μεταθέτοντας βέβαια την αδυναμία σας να ελέγξετε τον προϋπολογισμό στους συνεργάτες ιατρούς με τον Οργανισμό σας, μειώνοντας την αξία της εργασίας των.
    Σας ενημερώνουμε, ότι έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της μόνιμης και Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, τόσο για την αυθαιρεσία των μελετών σας, όσο και για την διασφάλιση του κύρους και της αξιοπρέπειας της ιατρικής μας ταυτότητας.
    Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να είναι μονοψώνιο, όπως χρόνια τώρα καυχιέστε, αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους του «αποφασίζομεν και διατάζομεν», που θυμίζουν άλλες εποχές και ιδιαίτερα σήμερα που η δημοκρατία και η εθνική αξιοπρέπεια πρέπει να κρατηθούν ψηλά.   
    Δυστυχώς (για εσάς), δεν έχετε τη δικαιοδοσία να ανακοστολογήσετε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, επειδή αφ’ ενός μεν δεν έχετε τη νομιμοποίηση από τη Νομοθεσία γι’ αυτό,  αφ’ ετέρου δε, δεν έχετε την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό.
   Μόνο ο Υπουργός Υγείας δύναται να εκδώσει Υπουργική απόφαση ανακοστολόγησης των εξετάσεων, κατόπιν γνωμοδότησης  από το ΚΕΣΥ, το οποίο  είναι και το αρμόδιο όργανο που μπορεί να εκτελέσει τέτοια εργασία σε συνεργασία με τους ιατρικούς φορείς και τις επιστημονικές εταιρείες.
   Εσείς όμως, αναθέσατε σε τρίτους (από το αποτέλεσμα αντιλαμβανόμαστε όχι και σε τόσο σχετικούς) να σας κάνουν μια μελέτη, που να δικαιολογεί υποτιμολόγηση των ιατρικών εξετάσεων και πράξεων.
   Η γερμανική υποταγή των τελευταίων 5 χρόνων που οι κυβερνήσεις έδειξαν, είναι έκδηλη και σε αυτή τη μελέτη. Δε μπορέσατε να την αποφύγετε ούτε εσείς, μιας και την αποδεχθήκατε και τη διαρρεύσατε κιόλας.
   Θα μπορούσατε κάλλιστα, να μας προσαρμόσετε σε μια Ομοσπονδία του Γερμανικού Κράτους και να μην ταλαιπωρείστε εφαρμόζοντας αποσπασματικά, κομμάτια της γερμανικής φιλοσοφίας και πραγματικότητας. Δυστυχώς όμως, οι πολιτικές σας παρωπίδες δεν σας επιτρέπουν να δείτε γύρω σας την ελληνική πραγματικότητα στο χώρο μας.
   Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι:
1.    Η μελέτη της υποκοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων και πράξεων συγκρίνει και μετράει ανόμοια πράγματα. Τόσο στη Σουηδία όσο και στη Γερμανία τα συστήματα υγείας είναι τελείως διαφορετικά από το δικό μας. Δεν γίνεται να συγκρίνουμε τα σούπερ μάρκετ υγείας με το καθημερινό ιατρείο που δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια.
2.    Το ελληνικό εργαστήριο στην Πάτρα από το οποίο πήρατε την επί χάρτου άσκηση κοστολόγησης, είναι κρατικό (άρα στερείται δανείων, φορολογικών υποχρεώσεων,  ασφαλιστικών υποχρεώσεων κτλ) και ο αριθμός των εξετάσεων που εκτελεί είναι τεράστιος, σε σχέση με τα καθημερινά μας ιατρεία. Εάν προσθέσετε στις τιμές που μας ανακοινώσατε ένα 40% ίσως πλησιάσετε το πραγματικό κόστος, όχι όμως και την αξία! Γιατί στην αξία θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την ιατρική ΓΝΩΣΗ-ΕΥΘΥΝΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ που εντέχνως οι «μελετητές» σας παρέκαμψαν.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη μελέτη αφορά μία «θεωρητική προσέγγιση» του κόστους των εξετάσεων του εν λόγω κρατικού εργαστηρίου. Εμείς θα θέλαμε να μας κοινοποιήσετε το πραγματικό κόστος (με παραστατικά) που δαπανήσατε για το εν λόγω εργαστήριο στο αντίστοιχο εξάμηνο.
3.    Η προσπάθεια υποκοστολόγησης και έμμεσα υποβάθμισης της ποιότητας δε μπορεί να κρυφτεί, αφού παραμένουν καθηλωμένες οι τιμές κάποιων εξετάσεων (γενική ούρων:1,76 κτλ) από το 1991 που ούτε καν για τους τύπους δεν τολμήσατε να αγγίξετε.
   Δυστυχώς τα κίνητρα και οι προθέσεις σας είναι ξεκάθαρα.
   Μετά το αντισυμβατικό και αντισυνταγματικό claw back , μετά το αυθαίρετο rebate, μετά από την καταστροφική καθυστέρηση εξόφλησης για τα μικρά εργαστήρια, έρχεστε να βάλετε μια ταφόπλακα σε όσους έχουν αντέξει μέχρι σήμερα, υποτιμώντας αισχρά και προκλητικά την εργασία τους.


Στη διάθεσή του Υπουργείου και την δική σας, για μία σοβαρή , τεχνική και ιατρική συζήτηση για την πραγματική αξία της εργασίας μας.


Για το ΔΣ

        Ο  Πρόεδρος                                                              Η  Γ. Γραμματέας                 
       
                                                   
  Κώστας  Μπεντεβής                                                Μαρία  Παπακωνσταντίνου