Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

Π.Ε.Ε.ΒΙ. ''ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ''

Αγαπητοί συνάδελφοι

Αυτή την περίοδο τρέχουν πολλά θέματα (ΙΕΕ, Συμβάσεις, Rebate - Claw back, καθυστερήσεις πληρωμών, Ληξιπρόθεσμα, Αδειοδοτήσεις από ΙΣ) οι διαβουλεύσεις των οποίων ευρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Πανελλαδικής Διαπραγματευτικής Επιτροπής (ΠΟΣΙΠΥ-ΠΕΕΒΙ, ΠΟΣΚΕ, ΙΣΑ, ΙΣΠ, ΙΣΘ, ΙΣΠατ) υπό την αιγίδα του ΠΙΣ   και του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου.

Ως προς τις ΙΕΕ η πρώτη επιτυχία μας (όπως θα διαβάσατε στην τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ) ήταν η αποσύνδεση του οικονομικού ελέγχου απο τις ΙΕΕ και η παραμονή σ' αυτές μόνο του ιατρικού ελέγχου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αφ' ενός μεν για τον προσδιορισμό του περιεχομένου του «ιατρικού ελέγχου», αφ' ετέρου δε για την αμοιβή των ΙΕΕ.

Τα υπόλοιπα θέματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ των και οι συζητήσεις είναι προς την κατεύθυνση της συνολικής ρύθμισης.  Η γραμμή στην οποία κινείται η διαβούλευση είναι:

Εφ' όσον έχει ορισθεί κλειστός προϋπολογισμός δαπανών, να βρεθεί τέτοια διαδικασία (περιορισμός συνταγογράφησης, πλαφόν εκτέλεσης κλπ), ώστε να πληρώνονται όλες οι εκτελούμενες εξετάσεις και να καταργηθούν τα  rebates και claw back για το 2014 και εντεύθεν.

Η υπό διαπραγμάτευση σύμβαση θεωρείται «λεόντεια» και γίνεται προσπάθεια, συζήτησης της απο μηδενική βάση με όρους ισότιμους και κανένα εργαστήριο να μη μείνει εκτός σύμβασης (εφ' όσον το επιθυμεί). Οι θέσεις και οι προτάσεις μας είναι έτοιμες και ελεγμένες απο τον νομικό μας σύμβουλο.

Το πρόβλημα όμως είναι ο χρόνος. Ενώ ο προϋπολογισμός για το 2014 διαμορφώνεται στα 220 με 240 εκατ. €, ήδη οι απαιτήσεις για το πρώτο δίμηνο του χρόνου φτάνουν το 1/3 του προϋπολογισμού, γεγονός που σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό μέχρι τον Ιούνιο, αυτός θα έχει ήδη εξαντληθεί και μετά δεν θα πληρωθούμε τίποτα. Επομένως οποιαδήποτε παράταση των ισχυουσών συμβάσεων περαν της 30-4-14 (όπως φημολογείται) είναι παρελκυστική και απαγορευτικά βλαπτική.

Εαν εντός του Μαρτίου είτε δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις επί των συμβάσεων, είτε επιβληθούν όροι απαράδεκτοι, να είστε έτοιμοι για πρόσκληση σε κινητοποιήσεις που μπορεί να καταλήξουν και σε πλήρη ρήξη με τον ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά τα rebate και claw back του πρώτου εξαμήνου του 2013, αυτά θα ξεκινήσουν να αναζητούνται (πιθανώς με συμψηφισμο) μετά τον έλεγχο (απο τον ΕΟΠΥΥ και τις ΙΕΕ) και αφού περικοπούν οι πέραν του 15% υπερβάσεις δαπανών σχετικά με τον μέσο μηνιαίο όρο του τρίτου τετραμήνου του 2012.

Ήδη αύριο 18-3-13 θα συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή μας για τον ΕΚΠΥ, τον Μάιο η προσφυγή μας για το rebate, και ετοιμάζουμε την άμεση κατάθεση και 5ης προσφυγής στο ΣτΕ για την τελευταία Υ.Α. που αφορά τις ασύδοτες και απεριόριστες δυνατότητες που δίνονται στον πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ έναντι των σχέσεων του με τους «παρόχους υγείας».

Η μόνη ίσως χαραμάδα αισιοδοξίας στο ζοφερό παρόν και μέλλον είναι η συσπείρωση μας που έχει επιτευχθεί γύρω απο τους ΙΣ, μέσω της δημιουργίας της Πανελλήνιας Διαπραγματευτικής Επιτροπής υπό τον ΠΙΣ και του Πανυγειονομικού μετώπου υπο τον ΙΣΑ και η εξ αυτών αύξηση της διαπραγματευτικής μας δύναμης. Γι' αυτό η επίδοση των εξουσιοδοτήσεων σας προς τους ΙΣ σας, είναι επιβεβλημένη και εκ των ουκ άνευ. Όσοι το έχετε αμελήσει σπεύσατε άμεσα.

Προς το παρόν να μην υπογράψετε καμία σύμβαση για κανένα λόγο και να είστε σε ετοιμότητα άμεσων κινητοποιήσεων στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Για οποιαδήποτε οριστική εξέλιξη θα ενημερωθείτε άμεσα.

Για το ΔΣ

ο  Πρόεδρος                              Η Γ. Γραμματέας

Σ. Κραμποβίτης                          Μ. Καλαμάρη