Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. ''Αποπληρωμή ληξιπροθέμων οφειλών μέχρι 31 12 2011''

Προς
Υπουργό Υγείας, κ. Άδ. Γεωργιάδη
Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα
Αν. Υπ. Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Δ. Κοντό
Διοικητές ασφαλιστικών ταμείων
Όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους


Αθήνα, 14/10/2013
Αρ. Πρωτ. 120


Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31/12/2011
Αφορά όλους τους παρόχους υγείαςΜετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων μας στα ταμεία που είναι επιφορτισμένα με την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν την 31/12/2011, σας ενημερώνουμε για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε ένα από αυτά και τις προοπτικές εκκαθάρισης και πληρωμής μας.
1)    Οίκος Ναύτου
Υπάρχει συνεχής ροή εκκαθαρίσεων και πληρωμών και για ό,τι αφορά τα ποσά που έχουν δοθεί προκαταβολές βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρους εκκαθάρισης.
Το οικονομικό του τμήμα είναι οργανωμένο και έχουμε ζητήσει την ενδυνάμωση του προσωπικού του προκειμένου να εκκαθαρίσει μέχρι 31/12/2013.
2)    ΟΓΑ
Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την εξασφάλιση των πιστώσεων σε εκκαθαρισμένες δαπάνες των ετών 2008,2009,2010 και 2011 που αφορούν εξωσυμβατικές δαπάνες καθώς και για δαπάνες που δεν έχει δοθεί προκαταβολή. Πρόσφατα ζήτησαν 45 εκατ. Ευρώ από το ΓΛΚ και απέστειλαν πλήρη ενημερωτική κατάσταση με λεπτομέρειες για τις απαιτήσεις ανά πάροχο.
Με παρέμβαση μας σε Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ΓΛΚ διευθετήθηκε η εκκρεμότητα 1,4 εκατ. Ευρώ που καθυστερούσε από τον Απρίλιο του 2013 για πληρωμές σε μη συμβεβλημένους παρόχους.
Το πρόβλημα υπάρχει σε μη εκκαθαρισμένα ποσά από αυτά για τα οποία είχαν δοθεί προκαταβολές και πρέπει να γίνει πλήρης εκκαθάριση.
Απαιτείται πρόσθετο προσωπικό και έχει ενημερωθεί η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
3)ΥΠΑΔ Κεντρικής Αθήνας
Εντοπίσαμε καθυστερήσεις και πρόβλημα στελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας. Έχει προγραμματιστεί η μετακίνηση υπαλλήλων για την ενδυνάμωση του προσωπικού της.
4)ΥΠΑΔ Παλλήνης – ΥΠΑΔ Αγίας Παρασκευής
Έχει γίνει εκκαθάριση όλων των ληξιπροθέσμων και επίκειται η ενταλματοποίηση των πληρωμών.
5) ΔΕΗ
Το αρμόδιο τμήμα έχει εκκαθαρίσει πλήρως τις οφειλές και αντιμετωπίζει πρόβλημα με την μηχανογράφηση αφού είναι η τρίτη φορά που αναγκάζονται να πληκτρολογήσουν τους ίδιους λογαριασμούς στο λογιστικό πρόγραμμα.
Σε συνεννόηση μας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γίνεται προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που έχει ανακύψει.
6) ΙΚΑ Κεντρικής Αθήνας (Αγησιλάου)
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και καθυστέρηση στις εκκαθαρίσεις.
Οι λίγοι υπάλληλοι που ασχολούνται και πέραν του ωραρίου τους επιφορτίζονται και με άλλες δραστηριότητες.
Έχουμε ενημερώσει τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κάνουμε έκκληση στο Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο να αναλάβει άμεσα ο ίδιος πρωτοβουλίες, διότι αν δεν υπάρξει εγκαίρως ουσιαστική του παρέμβαση δεν θα προλάβουμε να πληρωθούμε.
7) ΟΑΕΕ
Ελάχιστοι υπάλληλοι προς τιμήν τους έχουν φέρει εις πέρας τη διαδικασία του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου και σύντομα θα ξεκινήσει η ενταλματοποίηση.
8) ΤΣΑΥ
Τα λίγα άτομα που απασχολούνται με τις εκκαθαρίσεις εργάζονται και πέραν του ωραρίου τους.    Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν 8 υπάλληλοι που πρόκειται να απολυθούν λόγω λήξης της σύμβασης τους. Το θέμα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί με παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων και επιπλέον ενδυναμώση του προσωπικού.
9) ΤΥΔΚΥ
Υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες προς εκκαθάριση και το τμήμα προχωράει οργανωμένα για την ολοκλήρωση του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.
10) Εμπορική Τράπεζα – Ταμεία Τραπεζών
Έχουν πλήρως εκκαθαρίσει και μόλις την Παρασκευή 11/10/2013 έλαβαν ειδοποίηση από την Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να προωθήσουν μηχανογραφικά τα δεδομένα των εκκαθαρίσεων. Τονίζεται ότι η πληρωμή σε αυτά τα δύο ταμεία γίνεται απευθείας από τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επιπλέον ενημερωθήκαμε ότι θα συγκροτηθούν για την παρακολούθηση της διαδικασίας 5μελεις επιτροπές.
Κύριοι Υπουργοί,
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης αφού ό,τι δεν πληρωθεί στους παρόχους μέχρι 31/12/2013 θα επιστραφεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ΓΛΚ και ενδεχομένως, αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες, τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην κάλυψη του ελλείμματος σύμφωνα με εξαγγελίες του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.
Ζητάμε την παρέμβαση του Υπ. Υγείας, των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας καθώς και των Διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να λύσουν άμεσα τα προβλήματα όπου υπάρχουν και να προβλέψουν με νομοθετική ρύθμιση, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας σε κάποια ταμεία μέχρι 31/12/2013, να υπάρξει έγκριση για ολιγόμηνη παράταση στην αποπληρωμή.
Εμείς από την πλευρά μας θα ενημερώνουμε σε τακτά διαστήματα όλους τους παρόχους υγείας για την πρόοδο της διαδικασίας σε όλα τα ταμεία.
Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα που μας οφείλονται και που για αυτά μας έχουν φορολογήσει.

 

Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέαw

Θ. Χατζηπαναγιώτου                             Ι. Κλεινάκης