Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

 

 

 

 

  

 

10/6/2015 Ι.Σ.ΑΘΗΝΩΝ - Δελτίο Τύπου: Φορολογική αντιμετώπιση clawback και rebate

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με πρωταρχικό γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των ιατρών μελών του και διαβλέποντας το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργούσε σε φορολογικό επίπεδο το clawbackκαι το rebate είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2015 σειρά παρεμβάσεων και επαφών με τους αρμόδιους φορείς . Ενδεικτικά αναφέρουμε τα δελτία τύπου προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (20/1/2015 ΑΠ 1197, 22/2/2015 ΑΠ 1814), προς το Υπουργείο Οικονομικών και προς το Υπουργείο Υγείας (5/3/2015 ΑΠ 2053) καθώς επίσης και τις τηλεφωνικές αλλά και προσωπικές επαφές του Προέδρου του Ι.Σ.Α. και άλλων μελών του Δ.Σ. με τους Διευθυντές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των αρμόδιων Υπουργείων.
 

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Ι.Σ.Α. σε συνεργασία με τον Π.Ι.Σ. με τους συνεχείς αγώνες και μέσα από τεράστιες πιέσεις πέτυχε την επίλυση του προβλήματος της άδικης φορολόγησης των ποσών του clawback και του rebate για τα εισοδήματα του 2013 με την έκδοση της ΠΟΛ.1191/2014 από το Υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώντας , πλέον , ότι το συγκεκριμένο θέμα επιλύθηκε με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου ο Σύλλογός μας επικεντρώθηκε στην επίλυση των άλλων μεγάλων προβλημάτων, τα οποία αφορούν κυρίως τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , και είναι η ανακοίνωση των ορθών ποσών clawback του α' εξαμήνου του 2014 , ο σωστός υπολογισμός των ποσών clawback του β' εξαμήνου του 2014 και η επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλομένων ποσών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας. Με έκπληξη , όμως , πληροφορηθήκαμε ότι στην ΠΟΛ.1113/02-06-2015 η παράγραφος vii ( προτελευταία παράγραφος στην τελευταία σελίδα ) με αρκετή δόση ασάφειας και επιδεχόμενη διαφορετικών ερμηνειών αναφέρει ότι τα ποσά clawback και rebateμειώνουν τα ακαθάριστα έσοδα του έτους που εκκαθαρίζονται και εκδίδονται τα σχετικά στοιχεία. Αναμένοντας περαιτέρω διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ελπίζουμε η συγκεκριμένη παράγραφος να μην αναιρεί την προηγούμενη εγκύκλιο 1191/2014 η οποία αντιμετώπιζε με δικαιοσύνη φορολογική το θέμα των αναγκαστικών εκπτώσεων και επιστροφών clawback και rebate.

Περιμένουμε την άμεση απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τους οι υπεύθυνοι, ότι αφενός τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αφού βρισκόμαστε στα μισά της περιόδου υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και αφετέρου η υπομονή και οι οικονομικές αντοχές των ιατρών έχουν στερέψει με δεδομένο ότι όχι μόνο τους οφείλονται ποσά από το 2011 έως και σήμερα αλλά θα κληθούν να πληρώσουν και φόρους σε ποσά που δεν πρόκειται να εισπράξουν.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ