Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

 

 

 

 

  

 

9/5/2013 Ι.Σ.ΑΘΗΝΩΝ Μια προσπάθεια φίμωσης ή μήπως κατάργησης των Ιατρικών Συλλόγων;

Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013

 

Το ΔΣ του ΙΣΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του εξέφρασε την οργή του για το περιεχόμενο της με αριθμ. πρωτ. 15413/11-2-2013 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας με την οποία κατ΄ επίκληση – αποσπασματικά- κάποιων εκ των καταστατικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του ΠΙΣ και του ΙΣΑ και θεσπίστηκαν προ 50 ετών και πλέον, ζητείται από τους ΙΣ να αλληλογραφούν με το Υπουργείο για κάθε θέμα, ακόμα και για θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο δια μέσου του ΠΙΣ.

Ο συντάκτης και εμπνευστής αυτής της εγκυκλίου φαίνεται να αγνοεί τους σκοπούς των Ιατρικών Συλλόγων (πρβλ. αρθρ. 11 του ΒΔ της 11 Οκτ./7 Νοεμ.1957) και την κατά τόπο αρμοδιότητά τους, αλλά και θέτει στην ουσία εν αμφιβόλω την εκ του νόμου (άρθρου 35 του ν. 4025/2011) αποκλειστική αρμοδιότητά τους για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας λειτουργίας ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρείων και πολύϊατρείων).

Ο ΠΙΣ δεν έχει επί του αντικειμένου αυτού ουδεμία αρμοδιότητα, με νεώτερες δε διατάξεις παρέτεινε χρονικά την αρμοδιότητα που του απονεμήθηκε με τις παραπάνω διατάξεις για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και των τίτλων ιατρικών ειδικοτήτων στους ιατρούς.

Μια γραφειοκρατική αντίληψη που επιβάλει στους ΙΣ την δια του ΠΙΣ αλληλογραφία και υποβολή προτάσεων στο Υπουργείο Υγείας για θέματα δικής τους αποκλειστικά αρμοδιότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εάν αμφισβητείται η αρμοδιότητα ή το δικαίωμα των ΙΣ να απευθύνουν απευθείας προς το Υπουργείο οποιαδήποτε κατά την κρίση τους επιβεβλημένη πρόταση για τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως έναν τομέα δικής τους αρμοδιότητας, ενδεχόμενα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το λόγο ύπαρξής τους ή/και να τους καταργήσουμε. Πλην όμως, οι ΙΣ ανέλαβαν και ανταπεξέρχονται άριστα, θεωρούμε, στη νέα αυτή αρμοδιότητά τους.

Θα πρέπει να αναζητηθούν διοικητικές, νομικές και πολιτικές ευθύνες για την εγκύκλιο αυτή. Και ο ΙΣΑ είναι έτοιμος να το πράξει.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗNΩΝ

 

                                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

                                                        Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                                     ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ