Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

Χωρίς δικαίωμα επιλογής πόλης οι επικουρικοί γιατροί

Ένας Κερκυραίος γιατρός, που δηλώνει την 6η ΥΠΕ, μπορεί να βρεθεί στη Σπάρτη, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους επικουρικούς.

Δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2015

Προβληματική χαρακτηρίζουν οι γιατροί πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, με την οποία καταργείται η δυνατότητα επιλογής της πόλης εγκατάστασης για τους επικουρικούς γιατρούς.

Μέχρι τώρα, το δικαίωμα προτίμησης για τον υποψήφιο επικουρικό γιατρό ήταν η επιλογή δύο νοσοκομειακών μονάδων. Με την τροπολογία αυτή η δυνατότητα καταργείται και στη θέση της μπαίνει δικαίωμα προτίμησης μεταξύ δύο Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρόςπλέον δηλώνει την υγειονομική περιφέρεια και όχι νοσοκομείο.

Έτσι, ένας Κερκυραίος για παράδειγμα που δηλώνει μια θέση στην αχανή 6η Υγειονομική Περιφέρεια μπορεί να βρεθεί στη Σπάρτη, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας… 

Οι γιατροί εκτιμούν ότι το μέτρο είναι εντελώς εκβιαστικό και ψυχοφθόρο, διότι με βάση τα προαναφερόμενα ο γιατρός μπορεί να τοποθετηθεί σε μέρη της επικράτειας για τα οποία ο ίδιος δεν θα έχει εκφέρει καμία προτίμηση.

Με βάση τις τιμωρητικές ποινές από το υπουργείο (σε μη αποδοχή τοποθέτησης – άρθρο 2β) με καθαρά εκβιαστικό τρόπο γίνεται η επιλογή από τον γιατρό της θέσης.

Όπως αναφέρουν, αυτή η γενιά επικουρικών έχει αποκλειστεί από τις μόνιμες προσλήψεις του ΕΣΥ (λόγω παγώματος) από το 2011.

Ανατροπή

Αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα και για τους ήδη υπηρετούντες, οι οποίοι σχεδίαζαν έστω και μεσοπρόθεσμα το μέλλον τους στο ΕΣΥ με αυτό το κριτήριο της λήψης νέων θητειών ως επικουρικοί, να υφίσταται πλήρη ανατροπή των στόχων τους έστω και για το επόμενο έτος.

Δ.Κ.

Πηγή: http://www.iatronet.gr