Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

Newsletter 18 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΝΕΣΕΙΣ

 

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΝΕΣΕΙΣ

Πώς θα χορηγούνται τα φάρμακα στο μέλλον

Ευχάριστα είναι τα νέα για όλους όσοι φοβούνται τις ενέσεις αφού ανακαλύφθηκε ο τρόπος χορήγησης φαρμάκων χωρίς... βελόνες!

Πρόκειται για τους ερευνητές του "King’s College" στο Λονδίνο οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σκεύασμα με μικροβελόνες από αποξηραμένη ζάχαρη.

Μετά τους ερευνητές του MIT που ανακάλυψαν την ένεση που έχει βελόνα διαμέτρου όσης το κεντρί ενός κουνουπιού, πλέον έγινε εφικτή η χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων χωρίς βελόνα.

Το σκεύασμα που μοιάζει με "κουμπί", προσκολλάται στο δέρμα του ασθενούς για τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας που βρίσκεται αποθηκευμένη στις μικροβελόνες του σε στερεά μορφή, χωρίς ο τελευταίος να νιώσει κανέναν πόνο λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους.

Αφού εισέλθουν οι μικροβελόνες στο δέρμα, διαλύονται εύκολα, αφού ουσιαστικά πρόκειται για σάκχαρο και γίνεται η διάχυση του εμβολίου.

Κατά τη διάρκεια δημιουργίας της διάταξης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συγκεκριμένα δερματικά κύτταρα λειτουργούν ως σύστημα ασφαλείας που ειδοποιεί και δραστηριοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να πραγματοποιείται πιο γρήγορα η υποδοχή του εμβολίου.

Με αυτή την ανακάλυψη αναμένεται να επιλυθούν πολλά προβλήματα διατήρησης και μεταφοράς των εμβολίων σε δύσβατες περιοχές του πλανήτη, μιας και είναι ευκολότερο να διατηρηθεί ζωντανό ένα εμβόλιο σε στερεά μορφή, παρά σε υγρή, ενώ δεν θα υπάρχει και ο κίνδυνος μόλυνσης αφού ο κάθε ασθενής θα λαμβάνει ένα τέτοιο αυτοκόλλητο.

ΠΗΓΗ: http://www.radar.gr

 

Διαβάστε περισσότερα

Τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να στηρίξουν τον ΕΟΠΥΥ...

 

Από Βασίλη Βενιζέλο

Ένα πολύ σοβαρό, δομικό και συστημικό πρόβλημα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αναδεικνύουν οι δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυροόπουλου και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Γεωργίας Κωτίδου στο vima.gr σχετικά με τη δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων να χρηματοδοτούν τους κλάδους υγείας και σύνταξης.
Τόσο ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος όσο και η Γεωργία Κωτίδου δηλώνουν ότι η εισροή πόρων από τα ταμεία τους προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν είναι καθόλου απρόσκοπτη, καθώς και οι δύο επιλέγουν να χρηματοδοτούνται επαρκώς οι συντάξεις των ασφαλισμένων και μόνον δευτερευόντως η περίθαλψή τους. "Μεταξύ σύνταξης και περίθαλψης, διαλέγω να καταβάλω κανονικά τις συντάξεις", δηλώνει χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΙΚΑ.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πολύ απλά ότι οι εναπομείνασες ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων δεν είναι σε θέση να καλύψουν ταυτόχρονα τις συντάξεις και την περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ...
Αυτό σημαίνει,με τη σειρά του, ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων, δηλαδή των συνταξιούχων και των εργαζομένων της χώρας.
Με δεδομένη τη διαρκή μείωση των χρηματοδοτικών ροών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της συνακόλουθης μείωσης του όγκου των εισφορών οι οποίες φθάνουν στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και εξαιτίας της αυξανόμενης εισφοροδιαφυγής και της "μαύρης" εργασίας, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται, αν δεν έχουν οδηγηθεί ήδη εκτός στόχων, απομακρύνονται ολοένα και εκ των πραγμάτων από την αποστολή τους, ενώ ο ΕΟΠΥΥ απειλείται έτσι με οριστική κατάρρευση.
Την τελευταία φορά, όχι πολύ βαθιά στο παρελθόν, που πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, οι ιθύνοντες έκαναν λόγο για επίτευξη βιωσιμότητας για τα ασφαλιστικά ταμεία, τουλάχιστον για μία εικοσαετία από τότε...

ΠΗΓΗ: http://www.ygeia360.gr

 

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση Ι.Σ.Α. με Υπουργό Εργασίας για θέματα του ΤΣΑΥ και Νομοθετικές Αλλαγές στο Ασφαλιστικό

 

Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Σήμερα, 15/2/2013, στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΙΣΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ Γιώργο Πατούλη, με τον αρμόδιο Υπουργό κ Γιάννη Βρούτση, παρουσία του νέου Προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Αντωνίου Σελλιανάκη και του συμβούλου του Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλου.

Στη συνάντηση ετέθησαν τα προβλήματα του ΤΣΑΥ στο σύνολό τους, καθώς και η επιτακτική ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής τους, η δε όλη συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, στην τοποθέτησή του, κατέγραψε όλο το φάσμα των προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του ΤΣΑΥ.

Αναφορά έγινε στο συνταξιοδοτικό και τις ιδιαιτερότητες που διέπουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υγειονομικών και την εγκυρότητα του τρόπου εφαρμογής των πρόσφατων νομοθετημάτων, που ακρωτηριάζουν τις συντάξεις.

Επισημάνθηκε η δημιουργία κύματος φυγής νέων γιατρών από την κατηγορία των μονοσυνταξιούχων, λόγω άστοχης εφαρμογής του Νόμου, καθώς και αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτούμενων, με άκρως αρνητικές επιπτώσεις στα ήδη ευρισκόμενα σε οριακό επίπεδο οικονομικά του ΤΣΑΥ.

Επίσης, ετέθη το ζήτημα των δυσλειτουργιών του ΤΣΑΥ, που εμφανίζει εικόνα λειτουργικής κατάρρευσης, με χαρακτηριστικό τις απίστευτες καθυστερήσεις στην απόδοση συντάξεων, οφειλών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όχι μόνο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τη βιωσιμότητα του ΤΣΑΥ, τις διοικητικές αδυναμίες και τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα, ώστε οι τομείς Συνταξιοδότησης, Υγείας και Πρόνοιας να επιβιώσουν οικονομικά και να βελτιωθούν ποιοτικά.

  • Ο κος Υπουργός Εργασίας μας ενημέρωσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι το νοικοκύρεμα στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Με τη νομοθέτηση του Συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ επιτυγχάνεται η καθολική απογραφή όλων των συνταξιούχων, εξασφαλίζοντας τον εξορθολογισμό, τη διαφάνεια και εξοικονόμηση χρημάτων υπερ των ασφαλισμένων.
  • Καθιερώνεται η ηλεκτρονική βάση συντάξεων και συνταξιούχων.
  • Νομοθετείται το Ασφαλιστικό Πιστοποιητικό για τα Θεραπευτήρια του Ιδιωτικού Τομέα, με αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες
  • Παρατείνεται η λειτουργία των ΚΕΠΑ ως έχουν μέχρι 31/10/2013 και αυξάνονται οι ισχύουσες αμοιβές των γιατρών ανά περιστατικό κατά 20% και το πλαφόν ανέρχεται στα 1200 ευρώ.
  • Με Υπουργική Απόφαση, για πρώτη φορά, εξασφαλίζεται η δυνατότητα εγγραφής στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, κατόχων αδείας ασκήσεως του Ιατρικού Επαγγέλματος.
  • Δρομολογείται η καθιέρωση Ενιαίου Λογιστικού Συστήματος για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Με τη συνεργασία του Υπουργείου με τον ΙΣΑ, συγκροτήθηκε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, που θα καθορίσει τις παθήσεις για τις οποίες ορίζεται η διάρκεια αναπηρίας επ αόριστο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης, μετά τη συνάντηση: «Ετέθη από την πλευρά του ΙΣΑ το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν το ΤΣΑΥ και υπήρξε από πλευράς του Υπουργείου, δέσμευση περαιτέρω συνεργασίας των δύο Φορέων, καθώς και με τη Διοίκηση του ΕΤΑΑ, ώστε να προωθηθούν, το συντομότερο δυνατό, οι ενδεδειγμένες και εφικτές λύσεις

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας του ΙΣΑ κος Τσούκαλος, τα Μέλη του ΔΣ κος Ζαφειρίου και κος Μαρίνος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Ρηγάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής του ΙΣΑ για το ΤΣΑΥ κος Κιτσοπανίδης.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ             ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

 

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονο ανέκδοτο: έπεσε και πάλι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Ποια είναι η επίσημη δικαιολογία

 

Σε κωμωδία εξελίσσεται τελικά το πολυδιαφημισμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς για άλλη μία φορά βρίσκεται εκτός λειτουργίας! Ποια είναι η επίσημη δικαιολογία...

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Εδώ και μία ώρα περίπου το πολυδιαφημισμένο σύστημα καταγραφής συνταγών και εξετάσεων βρίσκεται εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα για άλλη μία φορά να δημιουργούνται σοβαρές δυσλειτουργίες σε αμέτρητα ιατρεία, κέντρα υγείας και μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα. 

Διαμαρτυρόμενοι γιατροί τηλεφωνούν ασταμάτητα στην υπεύθυνη εταιρεία του δημοσίου την ΗΔΙΚΑ προκειμένου  να εκφράσουν τη δυσφορία τους. Ωστόσο το τηλεφωνικό κέντρο που απαντά στο 11131 φαίνεται και αυτό δε λειτουργεί καθώς οι περισσότεροι γιατροί με τους οποίους επικοινώνησε το iatropedia.gr δεν μπορούν να συνομιλήσουν.

Το πρόβλημα της κατάρρευσης του συστήματος δημιουργεί όμως και ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ξαναπάνε στο γιατρό τους ή στο κέντρο υγείας για να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή για φάρμακα ή εξετάσεις.

Με βάση την επίσημη δικαιολογία..."έπεσε το ρεύμα στο Νέο Κόσμο όπου βρίσκεται η ΗΔΙΚΑ και έπεσαν και τα συστήματα"! Απορίας άξιον είναι γιατί ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας που συνδέει γιατρύς και ασθενείς δε διαθέτει καν μια απλά γεννήτρια. 

Και να φανταστεί κανείς ότι μόλις χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς διαφήμιζαν δεόντως το σύστημα ακόμη και στον επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. μιλώντας για το πιο υπερσύγχροο σύστημα της Ευρώπης.

Υπόθεση για γέλια και για κλάμματα...

ΠΗΓΗ: http://iatropedia.gr

 

Διαβάστε περισσότερα