Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Νέες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις για τους ασθενείς, φέρνει η αύξηση του Φ.Π.Α. σε νοσηλείες και ιατρικές πράξεις

Αθήνα, 28/8/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΙΣΑ ζητά να εξαιρεθούν οι τοκετοί και οι ακτινοθεραπείες από την υπαγωγή στο 23% ΦΠΑ, που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

Νέα δυσβάστακτη επιβάρυνση για τον ασθενή αποτελεί ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στις νοσηλείες και στις ιατρικές πράξεις στα ιδιωτικά  θεραπευτήρια –συμπεριλαμβανομένων και των τοκετών-, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για την υπαγωγή των ιατρικών πράξεων που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο 23%, κάτι  που πλήττει ιδιαίτερα τις  ευαίσθητες ομάδες των ασθενών όπως είναι οι καρκινοπαθείς.

Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει κενά του Δημόσιου τομέα υγείας και αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον  ασθενή -όπως  συμβαίνει με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα Δημόσια νοσοκομεία-.

Ο ΙΣΑ ζητά  να εξαιρεθούν οι ακτινοθεραπευτικές πράξεις από το 23%, καθώς σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διενέργειά τους. Επιβάλλεται ο  ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό των ιατρικών πράξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας και αναλόγως να τις αποζημιώνει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή.

Επιπρόσθετα η υπαγωγή των τοκετών στο 23%  αποτελεί μια ακόμα δυσβάσταχτη και  άδικη επιβάρυνση για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, τα οποία η πολιτεία οφείλει να στηρίζει, με δεδομένο μάλιστα το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και  θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονικές υποχρεώσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                                                                   Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ