Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

 

 

 

 

  

 

Ι.Σ.ΑΘΗΝΩΝ ''Καλούμε την κυβέρνηση να μην ενδώσει στις ύποπτες πιέσεις των δανειστών για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας''

  • Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του, για την ύποπτη επιμονή των δανειστών να επιβάλουν σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες ,το μέτρο της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας και καλεί την κυβέρνηση να μην ενδώσει στις πιέσεις και να προστατέψει όπως οφείλει τη Δημόσια υγεία και το συμφέρον του Ελληνικού λαού.

Ο ΙΣΑ έχει κατηγορηματικά δηλώσει ότι η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης ,δεν συμβαδίζει με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος και η επιλογή ενός παρεμφερούς με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και να έχει ολέθριες συνέπειες ,για την υγεία και τη ζωή του ασθενή.

Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά τη θέση μας, ότι είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας.

Οι γιατροί έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους. Ο εξορθολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί να συμβεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περαιτέρω ηλεκτρονικό έλεγχο , τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θετικές λίστες.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εξορθολογισμό η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας που αποτελεί ένα «ύποπτο» μέτρο που θέλει να επιβάλλει η Τρόικα χωρίς να εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                   ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ