Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

 

 

 

 

  

 

Ι.Σ.Α. Υποθηκεύει το μέλλον των ασθενών η απόφαση να μειωθεί η ποσότητα του αίματος που εισάγουμε από το Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό

Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Την ώρα που καταρρέουν οι υπηρεσίες αιμοδοσίας η Υφυπουργός Υγείας δεσμεύει τη χώρα χωρίς να έχει διασφαλίσει την επάρκειά της σε αίμα.

Κινδύνους για τη Δημόσια υγεία, εγκυμονεί η απόφαση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, για την μείωση κατά το ήμισυ ,των ποσοτήτων αίματος που εισάγει η χώρα μας , από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό .

Με την απόφαση αυτή η Υφυπουργός δέσμευσε τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία δεν γνωρίζουμε πως θα έχουν διαμορφωθούν οι ανάγκες και εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να τις καλύψουμε.

Μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη για να μειωθεί το κόστος και με το πρόσχημα να ενισχυθεί ο εθελοντισμός την ώρα που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσλειτουργίες και η εθελοντική αιμοδοσία έχει πληγεί σημαντικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο χρόνο συγκεντρώθηκαν 100.000 μονάδες αίματος λιγότερες από άλλες χρονιές. Λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων έχουν μειωθεί δραματικά οι εξωτερικές αιμοδοσίες καθώς και οι εφημερίες των υπηρεσιών αιμοδοσίας στις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το Λεκανοπέδιο της Αττικής το Σαββατοκύριακο δεν καλύπτεται επαρκώς και δυσχεραίνεται σημαντικά η πρόσβαση των εθελοντών.

Συχνά παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο ν αναβάλλονται μεταγγίσεις αίματος, λόγω έλλειψης αίματος και ειδικά οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς δίνουν μάχη για να βρουν αίμα.

Πριν η υφυπουργός Υγείας αποφασίσει να υποθηκεύσει το μέλλον και την υγεία των ασθενών θα έπρεπε να είχε διασφαλίσει την επαρκή κάλυψή τους από το σύστημα υγείας.

Πως αποφασίζει να στερήσει από τη χώρα το αίμα του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού χωρίς να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και να έχει εξασφαλίσει την επάρκεια της χώρας σε αίμα. Και μάλιστα την ώρα που οι υπηρεσίες αιμοδοσίας καταρρέουν και η εθελοντική αιμοδοσία φθίνει.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                    ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ