Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

Π.Ε.Ε.ΒΙ. - ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Αριθ. Πρωτ.  18 
                                                                                                                 Αθήνα, 12/10/2015

ΠΡΟΣ :    Τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό                        

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1) Τον Αν. Υπουργό Υγείας Π. Πολάκη
                        2) Τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΠΙΣ
                        3) Τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΙΣΑ          

Κύριε υπουργέ

Η ασυδοσία ξεπέρασε κάθε όριο.
Το κυνήγι ανυποψίαστων πολιτών δε σταματάει πουθενά στο όνομα της διαφήμισης,  του κέρδους  και του ανταγωνισμού.
Η παράδοση της υγείας των πολιτών στα χέρια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων είναι ανεξέλεγκτη.
Η υποκρισία πάει σύννεφο, και είναι μάλιστα κρυμμένη πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος: ότι και καλά, προσφέρουν δύο δωρεάν εξετάσειςπρος στους οικονομικά χειμαζόμενους πολίτες,οι μεν για να πουλήσουν περισσότερα φύλλα, οι δε για να αυξήσουν τα κέρδη τουςπροσελκύοντας με αυτή την μέθοδο ασθενείς στα μεγάλα διαγνωστικά τους κέντρα.
Είναι στη κρίση των πολιτών να δουν και το τυρί αλλά και τη φάκα.
Αναφερόμαστε βέβαια στην διακίνηση κουπονιώνπου έχει κάνει γνωστή εφημερίδα,με προσφορά δύο δωρεάν εξετάσεων από μεγάλη αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων  .
Εμείς οφείλουμε, κύριε Υπουργέ, να σας ενημερώσουμε  για την κατάντια που έχει περιπέσει η υγεία σήμερα στο όνομα της υποτιθέμενης «απελευθέρωσης» που στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ασυδοσία.
Μας προσβάλλει το γεγονός των διαφημιστικών προσφορών δωρεάν ιατρικών πράξεων με στόχο την αύξηση πελατών και κερδών, που αντιτίθεται στην ιατρική δεοντολογία και μάλιστα με τόσο χαμηλό ηθικό αντίτιμο.
Είναι προσβλητικό για τους πολίτες αυτού του τόπου που δοκιμάζονται τόσο πολύ αυτή την εποχή να γίνεται χρήση του κοινωνικού αγαθού της υγείας προς αύξηση των κερδών εμπορικών (υγείας και επικοινωνίας στην προκειμένη περίπτωση) επιχειρήσεων.
Προσβάλλει τη νοημοσύνη, την ηθική αλλά ταυτόχρονα επιδεικτικά προσπερνά την ιατρική δεοντολογία και τους ελάχιστους δεοντολογικούς κανόνες που έχουνε απομείνει.
Σας παρακαλούμε να ασχοληθείτε άμεσα με αυτό το θέμα και να κρίνετε εσείς αν χρειάζεται να επέμβετε όχι μόνο για να προστατέψετε τους πολίτες αλλά για να σταματήσετε τώρα την ανεξέλεγκτη επέκταση αυτού του φαινομένου που οδηγεί σε αλλοτρίωση του ιατρικού λειτουργήματος και υποτιμά την ιατρική πράξη με συνέπειες καταστροφικές για την ποιότητα της.
Τα συλλογικά μας όργανα θα εξαντλήσουν τις νομικές τους δυνατότητες ώστε να τηρείται η ιατρική δεοντολογία από όσους ασκούν ιατρικές πράξεις. Εσείς όμως ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γνωρίζοντας πολύ καλά την ιατρική δεοντολογία λόγω της ιατρικής σας ιδιότητας μπορείτε να επέμβετε, (εάνβέβαια το θεωρείτε σωστό) ώστε να δώσετε ένα τέλος στην ασυδοσία που επικρατεί.
Αναμένοντας μια συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας στις προκλήσεις που εξευτελίζουν την ιατρική πράξη, τον ιατρό και υποτιμούν τον πολίτη.

 

Για το ΔΣ
Ο  Πρόεδρος                                                               Η  Γ. Γραμματέας


     Κώστας  Μπεντεβής                                        Μαρία  Παπακωνσταντίνου