Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

Π.Ε.Ε.ΒΙ. ''ΝΕΩΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ''

Αθήνα   17-09-2014

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ (PLAFOND) ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

 Η Πολιτεία (Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ), μέχρι σήμερα, παίζοντας στις πλάτες μας και έχοντας κλειστό προϋπολογισμό, μας υποχρέωνε να εκτελούμε εξετάσεις χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς να μας ενημερώνει πότε εξαντλείται ο προϋπολογισμός αυτός, οδηγώντας μας έτσι σε «υποχρεωτική υπέρβαση» αυτού. Ερχόταν εκ των υστέρων και απαιτούσε την επιστροφή της «υπερβαίνουσας δαπάνης» επί εκτελεσμένων εξετάσεων από όλα τα εργαστήρια ανεξαιρέτως και με οριζόντιο τρόπο, ευνοώντας επιδεικτικά όλους αυτούς που εσκεμμένα προκαλούσαν τεχνητή ζήτηση προς ίδιον όφελος.

 Μετά από τις επί ενάμιση χρόνο έντονες και διαρκείς πιέσεις των Ενώσεών μας και των Ιατρικών Συλλόγων, η Πολιτεία, αντιλαμβανόμενη ότι μέσα από την δική μας κατάρρευση θα επέλθει και η κατάρρευση του οικοδομήματος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναγκάσθηκε τελικά να νομοθετήσει πλαίσιο κανόνων και ορίων εντός των οποίων θα πρέπει να κινούνται γιατροί και ΕΟΠΥΥ, εκδόθηκε δε στις 18-8-2014 η σχετική Υπουργική Απόφαση Υ9/οικ 70521, όπου, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται και η εφαρμογή των ατομικών ορίων, πέραν των οποίων ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν θα αποζημιώνει τις εξετάσεις, μάλιστα δε και αναδρομικά από την 1-1-2014. Εν τούτοις η Πολιτεία «αμελεί» (σκοπίμως κατά την άποψή μας) να ανακοινώσει τα όρια αυτά, παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες του Συλλόγου μας, παρατείνοντας το καθεστώς ασάφειας και ανομίας σε βάρος της λειτουργίας των εργαστηρίων μας, που αυτή τη στιγμή κάνουν κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης μετά και την περυσινή τεράστια εκ των υστέρων περικοπή των απαιτήσεών τους από εκτελεσθείσες εξετάσεις με τη μέθοδο του claw-back.

 Σας επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο της Υ.Α. (Ετήσιο ατομικό πλαφόν= Ατομική ετήσια δαπάνη 2013 : Συνολική Δαπάνη Νομού 2013 x Προϋπολογισθείσα Δαπάνη Νομού 2014), φαίνεται ότι πιθανότατα, μετά το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, η πλειονότητα των εργαστηρίων ξεπερνά τα ατομικά όρια και μπαίνει σε καθεστώς claw back, με τη σιωπή της Πολιτείας.

 Πιστεύουμε ότι ο κάθε γιατρός, προστατεύοντας την υπόστασή του, πρέπει να εφαρμόσει τον Νόμο και, εφ’ όσον κρίνει ως σοβαρό ενδεχόμενο ότι έχει υπερβεί εντός του μηνός Σεπτεμβρίου το κατά προσέγγιση υπολογιζόμενο, βάσει του παραπάνω μαθηματικού τύπου, πλαφόν του, νομιμοποιείται πιά να κατευθύνει τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τις Δημόσιες Δομές, χωρίς βεβαίως κάποια άλλη οικονομική συναλλαγή του ιδίου μαζί του, μέχρις ότου του ανακοινωθεί, επιτέλους, από την Πολιτεία το ατομικό του όριο, ώστε να εφαρμοστεί σε όλο της το εύρος η Υ.Α.-

      Για το ΔΣ

 Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας                                                  

Σπύρος Κραμποβίτης                                   Μαρία Καλαμάρη