Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ( Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.)

                                                                                                                                                                   Δράμα 09/11/2012

 

Προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και τους συναδέλφους κλινικούς Ιατρούς 

Ως Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών του Νομού μας, μετά από παρότρυνση των μελών μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε μέσω  του συλλόγου τους συναδέλφους κλινικούς ιατρούς ότι παρουσιάζονται προβλήματα κατά την χρήση του e-diagnosisγια την παραπομπή των  εργαστηριακών εξετάσεων.

Ζητούμε την συναδερφική σας συμπαράσταση ενώ προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα όλων μας. 

Συγκριμένα αναφέρουμε τα εξής :

1.      Δεν είναι σωστή η κοστολόγηση των εξετάσεων μας από το σύστημα. Η ίδια εξέταση μπορεί να κοστολογείται με δυο ή και τρεις διαφορετικούς τρόπους. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι μικρότερες από τις καθιερωμένες  τιμές ΦΕΚ του 1991 με αποτέλεσμα να είναι άκυρα τα λάθος κοστολογημένα παραπεμπτικά. Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε την συνδρομή σας και την μεταξύ μας συνεργασία στο κομμάτι της αναγραφής των παρακλινικών εξετάσεων με τη σωστή ονομασία και κοστολόγηση.

2.      Θερμή παράκληση να μην προϊδεάζουν οι κλινικοί ιατροί τον ασθενή για το ποσό της συμμετοχής του. Όπως αντιλαμβάνεστε όταν το παραπεμπτικό δεν είναι σωστά κοστολογημένο και χρειάζεται επιδιόρθωση δεν ισχύουν τα ποσά συμμετοχής.

3.      Όπως γνωρίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι το 15 % ,  για παράδειγμα δουλεύουμε εξετάσεις αξίας 100€ και  εισπράττουμε 15€ κόβοντας υποχρεωτικά απόδειξη και  φορολογούμαστε επί του ποσού αυτού. Εν ολίγης  για κάθε εξέταση που  εκτελούμε είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε την συμμετοχή μας και να κόβουμε και απόδειξη για οποιοδήποτε εξευτελιστικό ποσό λαμβάνουμε (πχ 0,61 € , 2 €, 3€ ).

4.      Επιπλέον λόγω ανεπάρκειας του συστήματος  αναγκάζονται οι συνάδελφοι  κλινικοί ιατροί να γράφουν άλλες εξετάσεις από αυτές που απαιτούνται με αποτέλεσμα σε κάποιον επικείμενο έλεγχο από ελεγκτή του Ταμείου να εκτιθέμεθα ως εργαστήρια καθώς για άλλες εξετάσεις παραπέμπονται οι ασθενείς  και άλλες εκτελούνται. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε ένα έλεγχο θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στο παραπέμποντα ιατρό και στο εργαστήριο που εκτέλεσε τα παραπεμπτικά αυτά.

5.      Σε εξετάσεις όπως οι ακτινολογικές ( υπέρηχοι και αξονικές τομογραφίες ) και στα σπινθηρογραφήματα  θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά τα υπό εξέταση όργανα και η μέθοδος της εξέτασης διαφορετικά πολλά από τα παραπεμπτικά αυτά είναι άκυρα. Οι συνάδελφοι Ακτινολόγοι και Πυρηνικοί ιατροί είναι στην διάθεση σας για  να σας καθοδηγήσουν.          

6.      Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανεπάρκεια του συστήματος της ηλεκτρονικής παραπομπής και την θέση στην όποια βρισκόμαστε όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία. Από 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται οι εξετάσεις και στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων αλλιώς δεν μπορούν να εκτελεστούν από εμάς.   

Ως Σύνδεσμος αποζητούμε και ελπίζουμε στην συνεργασία των κλινικών ιατρών   στο θέμα της  παραπομπής των εργαστηριακών εξετάσεων, δεδομένου ότι οι εποχές είναι δύσκολες και όλοι πληρώνουμε τα λάθη και την προχειρότητα  αυτού του συστήματος.

Οι συνάδελφοι είναι στην διάθεση σας και μπορούν να σας καθοδηγήσουν στο θέμα της σωστής  παραπομπής, Έτσι θα διευκολυνθούμε όλοι μας.

Μετά τιμής

Τα Μέλη του συνδέσμου μας