Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

05/05/2014 ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ''Επιστολή προς τα μέλη''

Αθήνα, 05/05/2014


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη του ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. 

Μετά ένα χρόνο περίπου από την ψήφιση του άρθρου 100 του Ν. 4172, με το οποίο επιβάλλετο για το έτος 2013 το αυταρχικό, αυθαίρετο, παράνομο και αντισυνταγματικό μέτρο της αυτόματης περικοπής δαπανών (rebate/claw back) στα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, δηλαδή στους παρόχους εκείνους που μέσω συμβάσεων, υπουργικών αποφάσεων και διατάξεων νόμων, είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν όλες τις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις που παραγγέλλουν οι κλινικοί (θεράποντες) ιατροί, οι οποίες είναι αναγεγραμμένες στα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μετά από αρκετούς μήνες υποσχέσεων και ρητών διαβεβαιώσεων από τον Υπουργό Υγείας ότι αυτό το καταστροφικό μέτρο δεν θα εφαρμοστεί πάλι το 2014, μας ανακοινώθηκε πλέον ευθαρσώς στη συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα με την ηγεσία του Υπ. Υγείας αλλά και τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ότι το άδικο αυτό μέτρο θα ισχύσει και για το τρέχον έτος.
   Όλο αυτό το διάστημα, ο Σύνδεσμός μας με σύνεση και με κατανόηση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνει η Πατρίδα μας και ο λαός της, προσπάθησε να βοηθήσει και  τη Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και το Υπουργείο Υγείας, προτείνοντας λύσεις απλές, εύκολες   και προπάντων δίκαιες οι οποίες μπορούν να περιορίσουν την προκλητή ζήτηση απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται, προστατεύοντας παράλληλα τους έντιμους και ευσυνείδητους παρόχους και φρόντισε να μην διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, σε μία μάλιστα περίοδο που οι δημόσιες δομές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν κλειστές λόγω απεργίας του προσωπικού, προστατεύοντας αφενός μεν το δικαίωμα των ασφαλισμένων του Οργανισμού στις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις και αφετέρου το κύρος του Υπουργείου Υγείας με την ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
   Απέναντι στην υπεύθυνη αυτή συμπεριφορά που επιδείξαμε, ο μεν Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αντί να προετοιμάζει και να οργανώνει τις υπηρεσίες του για να ανταπεξέλθει καλύτερα στο έργο του που είναι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς υπερβολές και σπατάλες, αλλά και η συνεπής και έγκαιρη καταβολή της αποζημίωσης στους συνεργαζόμενους με αυτόν παρόχους υπηρεσιών υγείας, καταφεύγει στην εύκολη αλλά ανεύθυνη λύση, μεταφέροντας στις πλάτες των παρόχων το κόστος όσων διαγνωστικών εξετάσεων ξεπεράσουν το όριο ενός άκρως ελλειμματικού προϋπολογισμού που έχει εγκρίνει για το έτος 2014, χωρίς μάλιστα να θέλει να λάβει κανένα δίκαιο και αποτελεσματικό μέτρο για την περιστολή της προκλητής ζήτησης, το δε Υπουργείο Υγείας αντί να τηρήσει την δέσμευσή του για την μη εφαρμογή του μέτρου της αυτόματης επιστροφής δαπανών (rebate/claw back) στην τρέχουσα χρονιά (2014), έχοντας αναγνωρίσει κατ’ επανάληψη ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι άδικη και καταχρηστική, ειδικά όταν επιβάλλεται στους παρόχους εκείνους (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) που είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τις διαγνωστικές εξετάσεις που παραγγέλλουν οι κλινικοί (θεράποντες) ιατροί, το επαναφέρει και για το τρέχον έτος, έχοντας μάλιστα εγκρίνει έναν προϋπολογισμό ακόμη πιο ελλειμματικό από τον περσινό, αφού έχει συμπεριλάβει και το πρωτοβάθμιο εργαστηριακό έργο των ιδιωτικών κλινικών.
   Ο εμπαιγμός και η υποκρισία έχουν τα όριά τους και η συσσωρευμένη αδικία, γιατί δεν είναι μόνο το μέτρο του rebate/claw back, όχι μόνο μας αγανακτεί αλλά μας εξοργίζει, ενώ οι αλλεπάλληλες και συνεχείς περικοπές στις αποζημιώσεις των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούμε στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.
   Μπροστά σ’ αυτήν τη λεηλασία του μόχθου μας, η οποία καταστρέφει τους έντιμους και ευσυνείδητους παρόχους υπηρεσιών υγείας, δεν μας μένει άλλη επιλογή από την επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, την οποίαν πρέπει να κρατήσουμε μέχρις ότου υπογράψουμε ξεκάθαρη σύμβαση η οποία θα διασφαλίσει ότι το έργο που εκτελούμε θα αποζημιώνεται πλήρως.
   Αντισταθείτε στα άδικα και ανήθικα μέτρα που μας επιβάλλουν και υπερασπισθείτε την τιμή και την αξιοπρέπεια σας.
   Κανείς δεν πρέπει να μείνει έξω από αυτόν τον αγώνα, γιατί εάν δεν πετύχουμε, μέλλον δεν υπάρχει για κανένα.

Ο Πρόεδρος
Δρ Γεώργιος Βουγιούκας
Ιατρός Ακτινολόγος