Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

  

13/12/2012 Ι.Σ. Λάρισας: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της ΕΝ.Ι. – Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                                                       ΛΑΡΙΣΑ 13-12-2012

        «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

                 Ν.Π.Δ.Δ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (Ι.Σ.Λ.) στηρίζει την προγραμματισμένη κινητοποίηση της ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που ξεκινάει από τη Δευτέρα 17-12-2012 με την μορφή της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κλινικών και εργαστηριακών γιατρών, μέχρι πλήρους αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 19-12-2012 που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με την από 7-12-2012 απόφαση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

Ο Ι.Σ.Λ. εκτιμά πως ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατέρρευσε και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις για την κάλυψη των υπηρεσιών υγείας. Τα δυσβάσταχτα χρέη του (παλιά και νέα) που μόνο προς τους γιατρούς ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, ενώ συνολικά αγγίζουν τα 2,6 δις ευρώ (ιδιωτικά νοσηλευτήρια, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναδεικνύουν την μεγάλη οργανωτική, λειτουργική και οικονομική αδυναμία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και την κακοήθη μέχρι σήμερα πορεία του, που αν συνεχιστεί, θέτει σε κίνδυνο γιατρούς και ασφαλισμένους.

Πρέπει τώρα αμέσως να σταματήσει η ομηρία ασφαλισμένων και παρόχων υγείας, που εγκλωβίστηκαν σ’ ένα σύστημα που καθημερινά βουλιάζει όλο και περισσότερο, απαιτώντας από τους μεν ασφαλισμένους να πληρώνουν όλο και περισσότερα για την υγεία και το φάρμακό τους, τους δε γιατρούς να δουλεύουν εθελοντικά.

Οι πρόσφατες συναντήσεις του Π.Ι.Σ., τόσο με τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο, όσο και με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Παπαγεωργόπουλο, δεν αφήνουν καμιά χαραμάδα ελπίδας για την αναβάθμιση της περίθαλψης του Λαού μας και την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας των λειτουργών υγείας, λόγω του αδιαπέραστου μνημονιακού τείχους που ορθώθηκε ανάμεσά μας.

Τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, αλλά και οι ίδιοι οι απλοί πολίτες, έχουν καταλάβει πλέον το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους και συντάσσονται καθημερινά μαζί μας, σ’ έναν κοινό αγώνα για μια καλύτερη περίθαλψη.

Όσο η κυβέρνηση θα επιμένει να αγνοεί τις προτάσεις των συλλογικών μας οργάνων για ανάσχεση της κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών και πάταξη της παραοικονομίας της υγείας, τόσο οι προσδοκίες του Ελληνικού Λαού θα διαψεύδονται.

Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για τις λεγόμενες «αυτοδίκαιες αργίες» το νέο «φρούτο» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που με το πρόσχημα στοιχειωδών παραβάσεων συναδέλφων που εκκρεμούν, κινδυνεύουν να τεθούν σε αργία 14 γιατροί του Π.Γ.Ν.Λ. Ήδη αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ, θα σταματήσουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες της εξουσίας.

Κάνουμε και πάλι έκκληση προς τους κυβερνώντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες που ζουν σ’ αυτή τη χώρα, εργαζόμενους και άνεργους-ανασφάλιστους και να υιοθετήσει τα παρακάτω προτεινόμενα:

Όσον αφορά το ΕΣΥ, άμεση χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και υιοθέτηση των προτάσεων της ΟΕΝΓΕ.

Όσον αφορά τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εμμένουμε στις προτάσεις του Συλλόγου μας, που είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες για την βιωσιμότητα του:

  1. Άμεσος και ουσιαστικός διάλογος με συγκεκριμένη ατζέντα για την διοικητική-λειτουργική αναδιοργάνωση του, μακριά από παλαιοκομματικές και ξεπερασμένες αντιλήψεις.
  2. Έκτακτη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλη αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης στο 1% του ΑΕΠ.
  3. Αναλογικός επιμερισμός της περιουσίας και των αποθεματικών των επιμέρους ταμείων που εντάχθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Άμεσος δανεισμός για προσωρινή ανακούφιση με υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απ’ τον επιμερισμό.
  4. Άμεση κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων-ανασφάλιστων και ένταξή τους στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με πληρωμή των εισφορών τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού.
  5. Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής των μεγαλοεργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  6. Αναβάθμιση του ΣΗΣ σε ολοκληρωμένη υπηρεσία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, για ουσιαστικό εξορθολογισμό των δαπανών.
  7. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, φιλικά προς τους χρήστες.
  8. Επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.Είναι ώρα αλληλεγγύης και αντίδρασης για όλους τους γιατρούς. Για λόγους αξιοπρέπειας και κοινωνικής ευθύνης προς τηνΕλλάδα, οι γιατροί των Νοσοκομείων και της Π.Φ.Υ., που σήμερα αγωνίζονται, χρειάζονται την συμπαράσταση όλων μας.

Ο Ι.Σ.Λ. στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων του Ε.Σ.Υ. και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Για τον Ι.Σ.Λ.

               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                        ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ