Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

 

 

 

 

  

 

13/5/2014 Π.Ε.Ε.ΒΙ. ''ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ''

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σήμερα Τρίτη 13-5-14 συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η επίσχεση όλων των διαγνωστικών εργαστηρίων (Μικρών, Μεγάλων και Ομίλων) με πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής.

Όπως προβλέψαμε η μάχη θα έχει και απειλές και κτυπήματα κάτω από την μέση.

Αυτά που διαδίδει ο Υπουργός στα κανάλια και γράφει ο Τύπος ότι το Υπουργείο «τα βρήκε» με τα Διαγνωστικά και η επίσχεση λύθηκε και ότι οι ασθενείς μπορούν πλέον να ξανακάνουν χρήση του ΕΟΠΥΥ, στερείται κάθε πραγματικότητας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Υπουργός κάλεσε την Δευτέρα το μεσημέρι τον ΠΙΣ και τους εκπροσώπους των Ενώσεων (ΠΕΔ κλπ) και κατέθεσε τις προτάσεις του Υπουργείου οι οποίες και συνοψίζονται στα εξής:

1) Πέραν της προϋπολογισθείσας δαπάνης στα πλαίσια του κλειστού προϋπολογισμού για το 2014 δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω

2) Για κάθε εργαστήριο ξεχωριστά, προβλέπει ένα μηνιαίο ατομικό όριο, (αναλογικά ως ποσοστό του μέσου μηνιαίου τζίρου του 3ου τετραμήνου του 2012) η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται κατά ένα μέρος Rebate και το υπόλοιπο θα κατάσχεται με Claw back. Επίσης προσθέτει και μία νέα παράμετρο: την υποχρέωση μεν τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα να είναι υποχρεωτική η λήψη των παραπεμπτικών, τη δε τέταρτη εβδομάδα και εφ’ όσον έχει εξαντληθεί το όριο, να δύναται το εργαστήριο να ζητήσει την δαπάνη από τον ασθενή ( δώρον άδωρο αφού λογικά συνεπάγεται ότι η δουλειά τεσσάρων εβδομάδων θα συμπυκνώνεται σε τρεις).

3) Για την «υπέρβαση» του πρώτου τετραμήνου του 2014  …αφού δούμε στο τέλος του χρόνου τι χρήματα …θα περισσέψουν… θα επιβληθεί claw back.

4) Τα ληξιπρόθεσμα …θα πληρωθούν και αυτά μέχρι το τέλος του χρόνου…

Κατόπιν των παραπάνω η επιτροπή επιφυλάχθηκε να τα συζητήσει και να επανέλθει την επομένη.

Πράγματι σε συζήτηση που έγινε σήμερα το πρωί (Τρίτη) στον ΠΙΣ από τους εκπροσώπους των ΠΟΣΙΠΥ, ΠΕΕΒΙ, ΠΑΣΙΔΙΚ και ΠΕΙΦΠΦΥ υπό τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, αφού διαπιστώθηκε ότι: με τον σχεδόν ήδη καταναλωθέντα κλειστό προϋπολογισμό του 2014, χωρίς την περαιτέρω αύξηση αυτού, η διαπραγμάτευση οποιουδήποτε μέτρου θα ήταν άσκοπη, συμφωνήσαμε στις προτάσεις που είχαμε ήδη καταλήξει στις προηγούμενες συναντήσεις και που φαίνονται στο από 6-5-14 Δελτίο Τύπου του ΠΙΣ:

1) Αύξηση του προϋπολογισμού στα επίπεδα του μέσου όρου του ΟΟΣΑ

2) Κάθε παραπεμπτικό το οποίο θα εκτελείται να αμείβεται

3) Εφαρμογή Διαγνωστικών πρωτοκόλλων, κατευθυντηρίων γραμμών και ηλεκτρονικής παρακολούθησης

4) Άμεση εξόφληση των οφειλομένων.

Εν συνεχεία κατά την σημερινή συνάντηση των Προέδρων των Ενώσεων και του Προέδρου του ΠΙΣ με τον Υπουργό, ο κος Γεωργιάδης   απέρριψε ασυζητητί τις δύο πρώτες αλλά βασικές προτάσεις μας και ορίσθηκε νέα συνάντηση για την τελική απάντηση αύριο Τετάρτη υπό την απειλή ότι «όσοι εφ’ εξής συνεχίσουν να δέχονται εξετάσεις , θα κληθούν από τον ΕΟΠΥΥ να υπογράψουν την σχετική δήλωση», οι δε υπόλοιποι που θα συνεχίσουν την επίσχεση «δεν θα δουν σύμβαση στον αιώνα τον άπαντα».

Σύμφωνα με τους Νομικούς μας θεωρείται αδιανόητη η απειλή του Υπουργού (οι γνωρίζοντες τα νομικά αντιλαμβάνονται καλά την σημασία) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον μοναδικό εργοδότη των εργαστηρίων μας, τον ΕΟΠΥΥ, να εκβιάζει με αποκλεισμό και συνεπαγόμενο οικονομικό θάνατο πολίτες που ασκούν το έσχατο δημοκρατικό μέσον που τους δίνει η Πολιτεία, προκειμένου να προστατέψουν απλά και μόνο την επιβίωσή τους. Η πράξη αυτή μπορεί να ελεγχθεί νομικά και ως «κατάχρηση εξουσίας». Πιστεύουμε βέβαια ότι ο κος Υπουργός αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης και τις εξ αυτής επιπτώσεις, δεν θα διανοηθεί καν να πραγματοποιήσει την απειλή του.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη γίνεται σήμερα ευρεία συζήτηση στα Όργανα και αύριο Τετάρτη από όλους μαζί στον ΠΙΣ προκειμένου να ορισθεί κοινή πορεία.

Προς το παρόν η επίσχεση συνεχίζεται και αναμένετε αύριο για εξελίξεις.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                               Η Γ. Γραμματέας

Σπύρος Κραμποβίτης               Μαρία Καλαμάρη