Στοιχεία επικοινωνίας Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

 

 

 

 

  

 

21/11/2012 Ι.Σ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2012

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Θ. αποτιμά την κατάσταση στο χώρο της υγείας μετά τις τελευταίες νομοθετήσεις ως εξής:

 

  1. Η ένταξη του Ε.Τ.Α.Α.-ΤΣΑΥ στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οδηγεί στην υφαρπαγή και των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων του ταμείου μας που προέρχονται ΜΟΝΟ από εισφορές υγειονομικών.  
  2. Η νομοθέτηση της αναγραφής της δραστικής ουσίας, αντί της υιοθέτησης ενός συστήματος καταπολέμησης της πολυφαρμακίας, που θα απέφερε διπλάσιο οικονομικό όφελος χωρίς παρεμβάσεις στο είδος και στην ποιότητα των φαρμάκων, όπως ο Ι.Σ.Θ. τεκμηριωμένα εισηγήθηκε, μας οδηγεί σε εύλογες και σοβαρές υποψίες.
  3. Η αφαίρεση των αυτονόητων στοιχειωδών δεοντολογικών φραγμών, που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με νεότερο νόμο του 3919/11 και παρά τις επίσημες προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. αλλά και τις επί μήνες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους ίδιους αλλά και τους πολίτες σε κινδύνους.
  4. Η προκλητική μείωση των μισθών και των αμοιβών των γιατρών, την ώρα που όλες οι άχρηστες από χρόνια γραφειοκρατικές δομές του  ΕΣΥ διατηρούνται, αποκαλύπτει απαράδεκτη ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
  5. Η πρόσφατη εντέχνως διφορούμενη ανακοίνωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τα παλαιά χρέη αποπροσανατολίζει καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες.  
  6. Τέλος, οι φαιδρές και προπετείς εκθέσεις ιδεών των συν-υπουργών υγείας για «αστέρια στα νοσοκομεία» και «ιατρικό τουρισμό», προφανώς αλά Σρι Λάνκα, την ώρα που κρατούν στα συρτάρια τους τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να επιτρέψουν την ίδρυση αποδοτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, αποδεικνύουν ότι είναι γνήσιοι απόγονοι σοφιστών και δημαγωγών.

 

Ο ιατρικός κόσμος οφείλει να απαντήσει με τον εξής τρόπο:

 

Απεργώντας σύσσωμος, αυτοτελώς και όπως δεν απήργησε ποτέ μέχρι σήμερα για 48 ώρες απόλυτης σιγής με τα εξής σαφή αιτήματα:

 

  1. Ιατρείο δικαιούται μόνο ο γιατρός.
  2. Συνταγογράφηση με επιστημονικούς όρους – χορήγηση μόνο συνταγογραφούμενων φαρμάκων – κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
  3. Αυτοδιοίκητο αυτοτελές ΤΣΑΥ.
  4. Αύξηση των ιατρικών μισθών και αμοιβών και σύνδεση τους με την αποζημίωση όσων έστρωσαν το τραπέζι του «μαζί τα φάγαμε» (δηλαδή των βουλευτών).
  5. Παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

 

Ζητούμε από τον Π.Ι.Σ., με την ενεργό συμμετοχή των ιατρικών συλλόγων, ομοσπονδιών, κλαδικών σωματείων κλπ, να προετοιμάσει σε χρόνο που να εγγυάται την επιτυχία την πρώτη αποτελεσματική πανιατρική 48ωρη απεργία.

 

Στην κατεύθυνση αυτή ο ΙΣΘ καλεί τους ιατρούς της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 1/12/2012 στις 10:30 π.μ. στην αίθουσα του συλλόγου (Πλατεία Αριστοτέλους 4) σε ενημέρωση και συζήτηση με θέμα:

 

«Η κατάργηση της ηθικής στην άσκηση της ιατρικής διά του μνημονίου»

 

Εισηγητές :    Τάσος Κουράκης – Ιατρός, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ,

                       Κων/νος Μαρκόπουλος – Ιατρός, Βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και η τελευταία συνεπής υπουργός υγείας κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 

 

 Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

 Dr Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος

 Νικόλαος Π. Νίτσας